Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'contact'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Altair Support Forum
    • Welcome to Altair Support Forum
    • Installation and Licensing
    • Modeling & Visualisation
    • Solvers & Optimization
    • Multi Body Simulation
    • Conceptual design and Industrial design
    • Model-Based Development
    • Manufacturing Simulation
    • CAE Process Automation
  • Academic Partner Alliance Forum
    • APA - Composites
    • APA - CFD & Thermal
    • APA - Vehicle Dynamics
    • APA - Manufacturing
    • APA - Crash and Safety
    • APA - Noise, Vibration and Harshness
    • APA - System Level Design
    • APA - Structural and Fatigue
    • APA - Marine
    • APA - Optical Design
  • Japanユーザーフォーラム
    • ユーザーフォーラムへようこそ
    • Altair製品の意外な活用例
    • インストールとライセンス
    • モデリング(プリプロセッシング)
    • シミュレーション技術(ソルバー)
    • データ可視化(ポストプロセッシング)
    • モデルベース開発
    • コンセプト設計と工業デザイン
    • 製造シミュレーション
    • CAE プロセスの自動化
    • 学生向け無償版
    • エンタープライズソリューション

Categories

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Interests


Organization


Location

Found 105 results

  1. Hi, I am trying to launch an optimization on Inspire but I am always getting this error about unrealized contact: # -------------------- Progress Tracker -------------------- hwfdmfeprocessor process id = 15200 # Opening Model # Model opened successfully Client = Inspire 18.3 10526 Name = ADCS_V9_Config5_Tests7_2 Maximiser la raideur Masse 25% Fmin 100 Hz (9) ModelName = Model stmodOffsetId = 2 # RunType: OPTIRUN_ANALYSIS = 1, OPTIRUN_TOPOLOGY = 2, OPTIRUN_TOPOGRAPHY = 4, OPTIRUN_SHAPE = 8, OPTIRUN_GAUGE = 16, OSSMOOTH_REANALYSIS = 128 RunType = 2 # Using CAE_HOME='C:/Program Files/Altair/2018/sTInspire2018.3/hwx/bin/win64/' # Time 17:17:59 RUN_STATE = 1 ## Run started # Time elapsed - '6' Seconds <==> Total time taken - '6' Seconds RUN_STATE = 3 ## Generating fresh mesh/Using old mesh #--------Generating fresh Mesh RUN_STATE = 7 ## Meshing completed successfully # Time elapsed - '1511' Seconds <==> Total time taken - '1517' Seconds RUN_STATE = 15 ## Realizing model #--------Unable to realize contact (Contact 50) as UdbSet for Primary features can not be created #--------Unable to realize RUN_STATE = 527 ## Synthesis run completed successfully # Time elapsed - '68' Seconds <==> Total time taken - '1585' Seconds # Error - Unable to ralize synthesis data RUN_STATE = 1551 ## Done # Time elapsed - '1' Seconds <==> Total time taken - '1586' Seconds # --------------------- END ----------------------- Could anyone explain me what the problem might be ? Because in my model the contacts seem ok (those are default contacts obtained after using boolean substractions of non-design spaces on a design space volume to avoid intersecting parts) Thank you in advance,
  2. hi, i have created a 2 3d rigid to rigid contact, but when i try to run the calculation, this message log Shows for the two contacts. i have checked the model in Hypermesh, there is no free edges or red line in the so called model or geometry.
  3. Hi guys, Lets say I have a design space modeled as a geometry file. I have a set of cylinders modeled as 1D Beam Elements which should all lie within the design space box. The idea is to use a contact adjustment calculation (=contact initializatio) between the cylinders and the design space. I tried to model it with a two contact surfaces but the elements (1D) are not valid.... is this even possible to do with Hypermesh? I wrote the problem with illustrations into the attached .pdf file. Any help is greatly appreciated! Thanks! Merula contactProblem.hm ContactProblem.pdf contactProblem1D.hm
  4. Hi, I've a problem with my 3PB model of a sandwich structure (honeycomb core). Contact between sandwich structure and supports isn't realistic. I set contact in "SLIDE" but the result is wrong. So I obtained a displacement of 177 mm with a force of about 15000N, not real. I can't also view the results of CFAILURE, but I've set it in output requests. Can you take a look to my model? Thanks in advance. Hearing from you. Regards. 3PB_1.hm
  5. Dear All, I'm using HM as a pre-processor and optistuct as a solver. want to simulate following condition shaft of size =10.000 mm and housing = 9.999 mm(interference of 1 micron) when i'm trying to rotate shaft using motor by keeping fixed housing. 150 degree temp is generated. want to observe the effect of temp on contact pressure and deformation of housing ID and Shaft OD. model is setup is done as per NLQS. what extra i need to incorporate to observe above effect regards, Ganesh
  6. Hi. I want to be compare the composite analysis and contact surface (freeze) the example is above picture. And I want to check the ERP between 0~3000Hz. and I can get the follow this. (damping material density is 1856.07kg/m^3) The blue line is contact surface(freeze) model, The black line is composite model. why the blue line is more big value than black line abouy twice. why the blue line is more big value than black line. I want to know why two lines are different exactly. contact_al_dam.fem contact_al_dam.pch compostie_test_revised.fem compostie_test_revised.pch
  7. Hi Guys, Im doing frontal collision using radioss, spot weld and adhesives were provided using connectors. Since there were interferences between spot weld and adhesives as shown in the figure. Both spot and adhesives will be there in model, is it advisable to continue with this. Since my major interferences and penetrations is between spot and adhesives. Can you provide me a better solution. Also while providing type7 contact, Case1 In my model both shell and solid part persists i have directly selected those parts in Master Entity and Case2 In my model , i have created skin for all solid parts with a thickness of 0.01mm and updated those in Master entity along with shell parts in this which one is advisable, how to establish contact for those solid components.
  8. Hi everyone, I have problem obtaining the TCL command of auto contact pair finding. My model contains 6 components, I use the Abaqus contact manager to automatically find contact pairs for me. Manually, I can successfully find contact pairs. Since I want to run this process automatically by TCL script, I do the process manually and check out the code added in the command.cmf file. Unfortunately, the code are very long, approximately 50000 lines. Also, the code are about nodes' data and surface set, which is not I am looking for. I am looking for the command that represents the buttons "auto", "components: all", "find", "create". I will show these buttons in the figures attached. By the way, the file: raw.hm is my model. Again, my goal is to get the TCL code for finding contact pairs. Please help me, thanks! raw.hm
  9. Hello, I would like to have your expert opinion in one of the problems I am currently working on. Part of the simplified geometry is shown in the attached picture. As seen I have two cylindrical parts in contact with an interference fit of 0.001 inches. In addition to that a pin is installed and goes through (with a size to size connection) both cylindrical parts. I decided to perform a quasi static non-linear analysis, firstly by solving the interference fit and pin connection load case and then continuing with the load on the structure as a second load case. When I solved the press fit problem (without the pins), I had no problems, both the displacements and the stresses looked reasonable. But when the pins are included into the solution I am having a band of peak stresses (well beyond the material's yield point) where the pin contacts both cylinders (see red oval in the attached pic). This happened with almost every type of contact connection I tried between the pins and the cylinders (freeze, slide, friction etc). Same results when I replaced the 3D pins with 1D elements with RBE2 connections (to connect them with the cylinders). One solution is to ignore the pins and continue with my solution and then perform a detail stress analysis of the pins based on my results, but before doing so, I would like to know that I have tried all possible scenarios with the pins' contact. Any suggestions? Thank you in advance. pin.bmp
  10. Dear All, @Prakash Pagadala in attached image green- housing yellow - shaft blue- ball ball makes a contact with shaft at 2 points and with housing at 2 points. at every contact there is an interference of 3 microns. housing is fixed and shaft is allowed to translate axially. i tried contact with static coefficient of friction and and clearance value but still groove surface of shaft and housing is penetrating the ball and vice versa. can anyone suggest how can i work on this??
  11. Hi, What is the best contact type generally? if the answer is type7, what is the best properties of type7 contact?
  12. Hi everybody, I was running a test with optistruct using two simple cubes. They are both fixed at opposite ends. Their faces are separated by 0.1 mm and can, if pushed, become engaged in a contact (type SLIDE). Type of analysis: nonlinear quasistatic. Issue: Even if I fixed both cubes at their bases and there is no applied force and no contact is engaged (shcdist=0.001 and the solver warns me that no contact elements have been defined during the analysis), the cubes translate of 2 mm as if they are moving like rigid bodies. I have already tried to constrain some more nodes, to no avail. Any explanation for this thing by anyone? Thank you in advance. Find attached my .fem file to check SHRCTOL001.fem
  13. Hi all, 1、For a problem with large deformation, the contact status between two objects will change. Some location will come into contact while some other location will separate. What's more, relative sliding may also exist. How to choose the proper parameter values in contact property card for this problem? 2、If a linear static analysis is chosen, could the contact status change during deformation process? Roy
  14. Hi all, I was running a model in Optistruct 13.0 dealing with a two step non linear quasi-static analysis of two plates coming into contact. In the first step my goal is to make sure the two plates don't come into contact; let's say my initial gap is 5 mm, one plate is pushed down by a force of 100 N, the other one is fixed at the base. At the end of this step the two plates should have minimum gap between them, in other words no load should be transferred from one to another. After the second step in which I apply a force of 1000 N, the two plates obviously come into contact, resulting in a load transfer to the spcf applied at the base of the fixed plate, since friction between the plates is activated. I tried using a gap element in order to simulate the problem but no matter how I change the values into the pgap card (for example I first put a value of Kb equal to 25 N/mm to make sure the pushed plate didn't reach 5 mm of displacement with a force of 100 N.... didn't work, then I put it equal to 0 and I obtained the same result ), at the end of the first step the gap of 5 mm is always reached, resulting in load transfer. How can I avoid this situation in order to make it work properly? I'll attach the .hm file so you can check it. Thanks for any replies, hope someone will help me with this matter! model_with_gap.hm
  15. Please let me know the difference between NF-Resultant Normal Force and Resultant Force. Also what is difference between FX-X Total Force and FNX-Normal Force. I got this values from Radioss Interface output forces. Please let me your comments. Thanks and Regards, Yuvaraj
  16. Dear everyone, I have some problems about setting up contacts for two bodies with zero Gap at initial time. Type 7 was used, and two brick solid components were set for slave and master. An error message was received as follows: INTERFACE NUMBER. . . . . . . . . . . . . . 2 INTERFACE TYPE. . . . . . . . . . . . . . . 7 GAP MIN = 0.3000000000000 POSSIBLE IMPACT NUMBER: 77 (<= 1 *NSN) ** INITIAL PENETRATION = 0.3000000E+00 IMPOSSIBLE TO CALCULATE NEW COORDINATES OF SLAVE NODE 380483 ERROR ID : 612 ** ERROR IN INITIAL PENETRATION IN INTERFACE DESCRIPTION : -- INTERFACE ID : 2 -- INTERFACE TITLE : DiPao_WaLengZhi INACTI = 0 SLAVE NODE 380483 IS ON THE MASTER SURFACE ** INITIAL PENETRATION = 0.3000000E+00 IMPOSSIBLE TO CALCULATE NEW COORDINATES OF SLAVE NODE 377618 How to deal with this problem? Could anyone give some advice? Thank you!
  17. Hello, 1. I try to simulate a high detailed model of a screw with OptiStruct. Currently the screw will be pretensioned with the pretension function and in the next LoadStep it will be rotated. Now in the following LoadSteps i want to add enforced displacements on the Contact Surface of the screw head. My main problem is the sequence with the enforced displacements. How can every single Loadstep use the results of the previous Loadstep (Stress, Displacement, Contact...)? For the pretension Loadstep i use the function STATSUB(PRETENS), but i dont know if the displacements will be freezed for the next Loadstep and i use CNTNLSUB to consider the contact. 2. The next poblem is, how can i enable/disable contacts between severally LoadSteps without using MODCHG (Older Version of OptiStruct than 14.210)? Thanks!
  18. How to apply frictionless type contact in radioss ?
  19. Dear all, I am trying to define a multi-body deformable surface contact for Optistruct using MBDCNTDS type of interface. Below image shows the doc page for this type of interface. As the docs say, I have made an MBDSRF type node set to use as the deformable surface. I am able to pass this MBDSRF type of set into the SRFID entry of the MBDCNTDS . So no issues with the deformable surface part. However, when I try to make a node set for the SID1 entry in MBDCNTDS, it will not accept any of my node sets which are saved as entity sets. I have tried using many different card images (SET_GRID and many other), still, the SID1 entry of the MBDCNTDS I'm setting up will not see my node set. I would be grateful if you could share any information with me regarding the type of node set I should use which can be passed into the SID1 entry of MBDCNTDS. Relevant info: I'm using Hyperworks 2017 Best regards, Deniz Bilgili
  20. Hi all, I would like to model contact between 2 gears (like image in attached file). I took this illustration in a Altair document dealing with contact problems. But, the author do not mention how to implement this kind of contact in optistruct. Does anyone have any idea/advice on how to do this in optistruct? Thanks for your help. GAYE
  21. Dear all, I'd like to ask you for help regarding specific contact simulation. Please have a look at the sketch below (I know that this particular case can be easily calculated analytically ). There is a L-shape profile (on the right) which is screwed in to a flange on the left. There are two types of connection: Pin connection - pins transmit shearing load (red) Bolted joints which ensure flanges integrity (blue) There is also a contact plane marked in yellow. I have modeled pins explicitly with merged nodes between flanges as shown on the figure below. My question is how to model the contact between blue and dark yellow elements? Ideally it would be kind of no separation contact so both surfaces remain fixed but no shear load is transmitted. I want the pins to carry all shear load and I'm not interested in the bolts assessment. There is a nice presentation about optistruct contact settings - Optistruct Contacts.pdf And even contact type "NOSEP" is described but I can't find it in my v13. Could you please give me any advice? Thank you in advance.
  22. Hello, I’m currently trying to do a contact analysis of a shaft-hub joint-connection in RADIOSS. The model: Both parts are initially in closed contact with each other in a press-fit joint-connection. The shaft is rotating around its axis with very high velocities and eventually the cylindrical hub detaches from the shaft when a critical rotational velocity is reached or due to fatigue. I would like to simulate that detachment process in RADIOSS and have now come across several problems I can’t find a solution to. ------ Here is what I do: 1. After meshing the geometries with solid elements I create a rigid body at one end of the shaft to apply CLOADS or rotational forces to it. 2. I create a contact surface on the outer surface of the hub and apply a PLOAD all around it to simulate the press-fit connection between the hub and the shaft. 3. Properties and materials are defined for both the rigid and solid elements. 4. I create a Contact between hub and shaft and select the shaft-component as the slave and the hub-component as the master. 5. A local coordinate system is placed at the center of the shaft to define the axis of rotation. 6. Next, a rotation should be added to the system, however, that’s when the problems start. - When I try to apply an “initial velocity around an axis” load collector around the shaft axis(local system) I get the error that the wrong reference frame was selected. However, when I select the global system, the error “Direction should be x y or z & right justified” is detected. - When I use an imposed velocity/acceleration, I simply get zero displacements everywhere as if the load collector was not created at all. These errors occur no matter whether the velocity is applied to the rigid or the shaft component itself and with or without a PLOAD collector active or not. -When I applied CLOADs on two sides of the rigid body, thus creating torque, it didn’t work in combination with the applied PLOAD. In another forum entry it was explained that a simultaneous application of multiple loads like that is not possible. Instead they should be applied one after another and in the end the combined effects could be evaluated. However, the results do not show a combined load case like intended. Additionally, the rotation does not continue in one direction only, but bounces back and forth after a while when CLOADS create the torque. ----------------------------------- ----------------------------------- My first question would be whether my intended goal – observing the contact/detachment process between hub and shaft at a critical rotational velocity- is possible to implement in RADIOSS like that or what I would need to adjust to make it work. 2. How can I apply a rotational velocity to the shaft in order to rotate the component in one direction only? 3. Since the hub is supposed to be rotating with the shaft before detaching, what contact is needed to simulate that detachment behavior? I would be happy to send the files to make it easier to understand the model and output since this explanation probably isn’t enough to give a clear answer to all of my problems. Thank you in advance for the support!
  23. Hello, I am modeling contact stress in the patellofemoral joint. I have models that have been meshed and made in Hypermesh and are being exported into a .cdb file to be read and analyzed using ANSYS 14.5. I have created a entity set in Hypermesh of nodes to allow me to use the contact wizard in ANSYS. I have been able to successfully import the model and run my simulation however the models are not initiating contact. I was talking with my PI and he suggested that perhaps the entity set is causing the nodes to lose association with their corresponding nodes. This is preventing contact from occurring. Is this the case? And if so how do I remedy the situation?
  24. Hi, I hope I do not bother anyone with questions to which answers might be obvious to advanced users. Using Hyperworks 11, I'd like to create a simple adhesive contact in Hypermesh between two solid compontents, hex mesh. The tutorial HM-3410: "Creating Area Connectors" only treats 2D-elements and doesn't work the same way for 3D-elements. Could anyone give me a short hint how to "glue" two compontens together, please? I would appreciate it very much. Have a nice day Hampel
×
×
  • Create New...