Jump to content
gsre9597

Duplicate elements and free edges

Recommended Posts

I am facing few issues in my model.


 


I am have created a mesh with an element size of 0.05. 


 


1. When , I check elements for - Connectivity and duplicates,  - no issues are found.


 


2. In 'find edges' check - I get few free edges - I do preview equivalence with 0.010 and then equivalence. Edges get deleted and I get - No error-Surface can enclose a volume.


 


3. But, when I export to .NAS format for VWT - I get an error - 15934 duplicate elements are found. (Although I have already deleted the duplicate elements in prev. step).


 


4. I again check for free edges - I get more free edges than the last time.


 


This problem of free edges and duplicate elements keeps on repeating. 


 


Please help me in sorting this issue.


 


How can this problem be solved  - Is there anything else I need to modify or skip. 


 


Looking forward to your response.


 


Thank you.


 


Garima


Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi ,


 


I scaled the model. But, now the meshing is not happening, It goes on creating the elements. 


 


  • 1000% scaled model (with original dimensions)  - HW is not responding
  • I scaled it by 500% to make the dimensions half, the HM kept on generating elements for 30 mins - crossed 1200000 elements !!

 


How to solve this issue? how to avoid this 'meshing problem' ?


 


Please suggest appropriate size of the model - for which meshing can be done . 


 


I am interested in a fine mesh so that CFD analysis can be done on it. 


 


Looking forward to your response.


Thank you.


 


Garima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,


 


I scaled model with 1000. overall length came around 80m which is 80000mm.10mm element length would lead to higher no of nodes and element.I tried with 100mm and 500mm size for one componenet which captures geometry. 


For more detail with respect to CFD analysis and scaling of model with appropriate size I request you to post query in Acusolve or VWT section of support forum.


 


Regards


Rahul R


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
You are posting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...