Jump to content
maysam

meshing suface of solids

Recommended Posts

Why the mesh patterns for the 4 sectors of the circle are not the same? I mean it's a symmetric circle that has been cut into exactly 4 same sectors but when I use 2D auto mesh, the marked sectors meshing patterns are different than the other two and I can't make them the same! The meshed circle is part of the solid. I'm planning to drag the 2D mesh to 3D mesh the whole cylinder. Even when I use "solid map" to directly 3D mesh the cylinder, only 2 of the adjacent sectors get the "nice mesh".

I'm using HM 13 and Abaqus as a solver.

 

Thanks,

Maysam

Capture.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I cannot say the reason

switch to "mesh style", change elem type from "mixed" to "quad only", change map type from "auto decide" to 'map as circle"

click to 2 ugly surfs then click "mesh"

 

maysam likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi,

 

It can be because all four partitions maynot be 100% symmetry. 

 

If you want to check, you can mesh one partiotion and position the mesh on other three. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, tinh said:

Hi,

I cannot say the reason

switch to "mesh style", change elem type from "mixed" to "quad only", change map type from "auto decide" to 'map as circle"

click to 2 ugly surfs then click "mesh"

 

 

Map as circle messed it up but map as triangle worked! No idea why!

Another question (more like a general wondering though)... why the color of small triangle showing in the middle of the "formerly ugly" mesh is light pink and the triangle in the nice mesh is light blue? Of course both of the meshes are the same now but i wonder what the difference in color means.

Thanks,

Maysam

 

 

Capture.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Q.NGUYEN-DAI said:

 

@maysam if you know that the mesh should be symmetrical, why not work only on 1/4 of the part?

 

 

 

I did start meshing the 1/4 of it but since I started from one of the "ugly mesh" sectors, I got confused and decided to see if the rest are acting weird also or not.

I'm still confused why that happened!

Share this post


Link to post
Share on other sites

For symmetric part you can use reflect command. since we use 2d automesh which is a automatic method which donot guarantees that one would get symmetric mesh output. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
You are posting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...