Jump to content
Merula

[Bug?] Meshing changes input Geometry

Recommended Posts

Hey guys,

 

maybe I am unaware of a setting which causes this, but at least to me, this is strange. I have a modified version of the CClip Tutorial and when I mesh it, the geometry changes and neither the geometry nor the mesh has a node where it should be.

.gif and .hm attached.

 

Thanks in advance,

Merula

MeshChangesGeom.gif

meshChangesGeom.hm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Element nodes are not coming in the expected location because of unavailability of fixed point. Just add fixed point & you would get elements node at desired location.

Fixed point.JPG

Mesh with wireframe.JPG

tinh likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your replies.

The problem I saw in this was not that the mesh is not at the desired location but that meshing changes the geometry which it should never do from my understanding.

If it is just a visualization issue as tinh suggested, turning up the refinment layer should result in the same visualization as before the mesh, which it doesn't.

 

So my question is: Has the geometry changed (before / after the mesh), and if yes, why and if thats a bug or completely normal behaviour.

 

Thanks for your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is not a bug, but normal behaviour because of geometry.While meshing Hypermesh does not change geometry after mesh.BTW where you modelled this CAD?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, it could be due to cad defect, sometimes fix points are not stick to surf

so they will not anchor node, and final mesh boundary => is real cad boundary

sometimes I change geom refinement to higher level and can see that.

but in your case, cannot.

Try export surface to STP/IGS then import it again

My hm14 cannot open your file but, I create such surface by hypermesh and can mesh it without problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1 hour ago, Rahul R said:

This is not a bug, but normal behaviour because of geometry.While meshing Hypermesh does not change geometry after mesh.BTW where you modelled this CAD?

 

The geometry has been modeled in 3d via Opencascade, the middlesurface has been extracted, so the surface comes from hypermesh geometry operation.

If the meshing does not change the geometry, why can you see the visualization change when I press "Return" after the mesh.

 

@tinh The mesh as the real boundary of the geometry would be ok for this case as the point gets nearly touched by the mesh line. I can see why HM would adapt the mesh there.

 

.Step File attached.

Thanks again for your kind replies

 

DesignSpace_comp.step

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
You are posting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...