Jump to content
Guru

missing normal termination

Recommended Posts

Hi,

 

i tried running rollover analysis, but got the error as follows:

 

{C:/Program Files/Altair/13.0/hwsolvers/common/tcl/tcl8.5.9/win64/bin/tclsh85t.exe} {C:/Program Files/Altair/13.0/hwsolvers/scripts/hwsolver.tcl}
Job load: 1
setRdEnv windows
Error output from the solver:
==============================
forrtl: severe (170): Program Exception - stack overflow
Image              PC                Routine            Line        Source             
s_13.0_win64.exe   0000000140BD81C7  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   00000001404E971D  W_BUFEL                  9598  ddsplit.F
s_13.0_win64.exe   00000001404A2709  DDSPLIT                  2144  ddsplit.F
s_13.0_win64.exe   0000000140149909  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   0000000140ADE12C  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   0000000140AD9517  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   0000000140AD05C8  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   0000000140ACCDBC  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   00000001401420BA  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   000000014000E476  STARTER0                 1062  starter0.F
s_13.0_win64.exe   0000000140001583  STARTER00                  91  starter00.F
s_13.0_win64.exe   0000000140001051  MAIN__                      8  starter.F
s_13.0_win64.exe   0000000140BD1B7C  Unknown               Unknown  Unknown
s_13.0_win64.exe   0000000140BB8C9B  Unknown               Unknown  Unknown
kernel32.dll       00000000775B59CD  Unknown               Unknown  Unknown
ntdll.dll          00000000777EA561  Unknown               Unknown  Unknown

Missing "NORMAL TERMINATION" in output file WITHOUT_RIGID_rad_0000.out.
radioss:: Solver run finished after 3 minutes.

End of job 1

 

what does this mean??
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

The out file seems okay, but we require the model file to troubleshoot. This can be some modelling issue. 

You can share the file through the secure dropbox and the file will be secure with us.

Please run the model checker (Tools>Model Checker>RadiossBlock) in HyperMesh so that it will list the modelling issues, if any.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ran the model checker,

got these errors. how to clear these??

1. Free nodes in the model

2. 1 slave node in Rbody

3. Small rigid body with non spherical inertia

4. Rbody id is different from master Id

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

1.You can delete all the free nodes in the model. Right click on the free nodes listed and delete the same.

2 and 3. These checks  are done if any small rigid body is having non-sperical inertia. Small RBODY is one having number of slave nodes less than 5. Keep Isphere=1 for the same rigid body.

4. This check lists all rigid bodies that having ID different from master node ID and I think this is an obselete warning and you can ignore this. RADIOSS will not terminate the run because of this warning.

Please note that these all are warnings. These issues will not cause the run termination. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 21/07/2017 at 0:41 PM, George P Johnson said:

Hi Guru,

1.You can delete all the free nodes in the model. Right click on the free nodes listed and delete the same.

2 and 3. These checks  are done if any small rigid body is having non-sperical inertia. Small RBODY is one having number of slave nodes less than 5. Keep Isphere=1 for the same rigid body.

4. This check lists all rigid bodies that having ID different from master node ID and I think this is an obselete warning and you can ignore this. RADIOSS will not terminate the run because of this warning.

Please note that these all are warnings. These issues will not cause the run termination. 

 Hi George,

 

Thanks, i cleared most of the errors, now the error remaining is 1 slave node in RBody. how to clear it??

Capture.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

This warning is to check if there is only 1 slave node in a Rbody. You can review those listed  rbodies.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

This is only a warning message and will not terminate the run.

As a recommendation,  for small rbodies using Ispher =1 is recommended in order to ensure the stability of the connected elements.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

Reviewed your model. And its running fine without any issues in HperWorks 14 and 2017 version.

Attaching the starter out file for your reference.

As a suggestion:

While creating rigids, always use calculate node option for the independent node. In your case, the master node is selected on an element which is not advisable. And  one slave node is selected. Hence you got the warning which is stated above. So, as a good practice use calculate node option while selecting the independent node.

 

WITHOUT_RIGID_rad_0000.out

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, George P Johnson said:

Hi Guru,

Reviewed your model. And its running fine without any issues in HperWorks 14 and 2017 version.

Attaching the starter out file for your reference.

As a suggestion:

While creating rigids, always use calculate node option for the independent node. In your case, the master node is selected on an element which is not advisable. And  one slave node is selected. Hence you got the warning which is stated above. So, as a good practice use calculate node option while selecting the independent node.

 

WITHOUT_RIGID_rad_0000.out

Thanks,

 

But when i try to run the same rad file in Hyperworks v13, it says the job completed but the analysis didnt run at all (the out file is similar to the one i previously attached). So what should i do now?? As thats only a warning my model should run, but its not running.. any suggestion?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guru,

Go to hypercrash , import your solver deck .rad file and then run model checker there. Check for all the issues, hypercrash is good in it.

Also it seems you have rbody master node on element node, update it to have master node as an independent node and should not be on any element. Are you applying initial angular velocity and using skew as system collector to define coordinate system, if yes make the system collector with FRAME >FIX card

Also share the latest .out file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks,

 

Ran all checks possible in Hyperworks and Hypercrash. Cleared all errors. Now im getting solver error as attached. what does this mean? and how to solve this??

 

 

Capture.PNG

Capture.PNG

OUT.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Guru,

Unfortunately this seems like an issue with the solver. 

As replied before, this runs fine in 14 version. I recommend you to download the latest HyperWorks version from https://connect.altair.com/ and try running.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi Shawoon,

This is a generalized case, can you share the model file so that we can review and can fix the issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi this is priyanka

please help me in rollover bus. i have done bus rollover project as per std in Ls dyna through Angular velocity .  what i did i calculate angular velocity. and unstable angle. for time saving purpose i rotate the bus near to floor (gap 2-3mm)from rigid floor . and then run in ls dyna .

 

i never did free fall run (means tilt the bus from unstable angle through gravity value.) i face problem in free fall run .(want to co relate results with physical testing). my bus not rotate againt angle . its jump up and down not tile can u please help which contact i should us for rotation of bus. or either i share my result or deck file.please help.

 

video result file attached to understand the error . please see and support

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...