Jump to content
td

How to view viscoelastic stress and shear rate?

Recommended Posts

Hello all,

 

I'm examining simulations of viscoelastic fluids with Acusolve 2017.1. When exporting the result files to EnSight to view them in Hyperview, I can't find the option to show the viscoelastic stresses, only the gradient. Also, I'd like to see the apparent fluid shear rate. How can one do this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wonderful, thank you. However, the shear rate is not available with this option, either. Is there a possibility to view it?

 

Also, I meant to post the topic in the Hyperview subforum initially. But while we're here, I've got another question: I'm using Acusolve 2017.1 locally and Acusolve 14 on a cluster and I've noticed a strange behaviour with version 14. When using the Phan-Thien Tanner or Giesekus viscoelasticity model, the fluid viscosity sometimes stays constant although the models predict a shear thinning behaviour. I know that setting a viscoelastic model overrides the use of any viscosity option like Carreau or Power law and setting them doesn't change anything, so this is very odd. I haven't been able to pinpoint the exact reason. Any ideas?

 

Edit: Okay, I've found it. When using the AcuConsole GUI and defining a viscosity type like Carreau in the viscoelastic section of a fluid, it is not recognised! You have to set this in the viscosity section of the material, otherwise it is ignored. The same goes for the definition via inputfiles of course. Why is that?

Rahul R likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any ideas on how to view the shear rate?

 

I've got a few other questions as well. I'm trying to get a viscoelastic flow through a pipe to work. It's a highly viscous HDPE and I've got some trouble getting it to stabilize at high inflow pressure values (10 bar and above). The job aborts with the following error:

 

acuSolve: *** ASSERTION in Function <lesGmres> File <lesGmres.c> Line <1345>
acuSolve: *** Error from fLesGetHbrgEig <26>
acuRun: *** ERROR: error occurred executing acuSolve

 

It runs at lower pressures like 1 bar, but that won't suffice for my case. I tried raising the Krylov vector count and lowering the time step considerably, but no luck so far. The viscoelastic residual ratio starts at 0.9 and drops to 0.5 which isn't great, but the other residual ratios as well as the solution ratios are ok. So what exactly is the cause of this instability?

 

Following this, I wanted to stabilize it by using a multiplier function to raise the pressure or the inflow velocity linearly as I got the same *** ASSERTION error when trying to start a viscoelastic case using restart files from a purely viscous case. However, Acusolve does not seem to accept my implementation of a multiplier function. I attached the case - what's the error?

time_01.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
You are posting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...