Jump to content
Sign in to follow this  
Burner2k

Need help in Composite Post-processing Operations

Recommended Posts

Hello,

Having issue with doing post-processing op of a composite part in HV.

 

Created this component in HM. The zero degrees plies (or Material Orientation direction is along +Z axis). The set up is pretty simple. Fixed on one side and an axial load on the other side. The solver I used is MSC Nastran and PCOMPG cards were used to define laminate.

 

01.thumb.PNG.31b99fb0db42108c015690a7b6bba398.PNG

 

The cross-section of the component showing the laminate.

 

ply.png.ab6803c7237844be21b5c677aac507dd.png

 

Selected "Composite" option during the initial setup where I point out to model & results file.

 

The option Global System (projection: None) is greyed out. Was under the impression that I could select "Projection Active" (or something similar) and use the Global Z direction to tell HV to transform Ply 1 XX results. This is how I usually post-process in Patran.

 

Next I created a user defined coord system and had HV point it out to transform (System id =1). But still I am not getting any output. What am I doing wrong?

 

02.thumb.PNG.8c1a4ec70ed7ef5d1556974a409c08f0.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also want to add that I am able to obtain any deformation pattern in Hyperview. Although HV shows the Contour values of Deformation in the model, somehow it is not showing the deformed shape. Supposed to have a slight bend as shown below in MSC Patran.

 

03.thumb.PNG.c60ffde08a309d3027cb2b3305f3cc24.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Prakash,

Yes, I am getting results in Analysis System.

 

01.thumb.PNG.d69443476936e8419d7e2e4dab438ebf.PNG

 

What does this DEFORM function do in Hypermesh? I was not able to find any references in Hypermesh Documentation. If I check the Deform check box, I am supposed to select a Load Collector. Should this be checked to obtain Deformation shape?

 

02.thumb.PNG.c307b4dcd501a6d536e8aaad89dd3069.PNG

 

Also, in Hyperview I created a Projection Rule where the Global Primary Axis points to or transformed to Z direction as shown below:

 

03.PNG.75423719a9157668a44de9e377c45cee.PNG

 

Still no joy in getting Ply results displayed

 

04.thumb.PNG.135cf0b39c40465e0f318dd03bf65093.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Hi @Burner2k

 

Deform defines axial deformation for 1D elements. 

 

I will check if I can reproduce the same at my end and I will share my findings. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

Did not want to start another thread but I dunno why I am not able to plot deformation shape in Hyperview. I even made a very simple Test case of a 2D Isotropic plate subjected to axial load. But I just not able to obtain the deformation shape on HV.

 

I am attaching the bdf & op2 files. I want to get some resolution on this soon. Please help.

Test.bdf

test.op2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Prakash,

I was just about to post that I think HV was showing the deformed shape but I had to adjust the scale of it. I will investigate the same on other models including the composite one and report back.

 

In the mean time, I would appreciate if you could do give a glance on why Stress Global Projection for individual plies are not working.

 

Thanks for your reply. Appreciate the continued support on this forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^What exactly does the above mean? I do load both files IIRC. I point out to bdf file & op2 files and then to "Composite" when I first start HV. Unless that has to be repeated else where...I would say that I am doing that already. I am currently away from computer. Will try to post pictures later. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

HI, 

 

Yes I can see that from your first image.

 

Please use Advanced instead of composite Result Math template.

1.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Prakash,

I did a quick check per your suggestion using Advanced template instead of Composite and it seems to work. I forgot to do a check on transformation of results for a User Defined Coord Sys, but I'll take it that works as well while using Advanced template.

 

Thanks for your support and resolution. Appreciate it a lot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
You are posting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...